Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Tutaj rozmawiamy tylko o kamerach, sztuce filmowania, oświetleniu, itp.

Moderatorzy: Troxx, rml

Treść
marq
-# 01
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2018-02-13, 15:58

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez marq » 2018-02-13, 16:25

Kilka lat temu kupiłem kamerę v720. Było nią trochę kręcone. Z czasem przesiadłem się z kręceniem na lustrzankę i "GoPro". Jestem już zmęczony zabieraniem wszędzie ciężkiego plecaka z obiektywami, żeby coś nakręcić. Zwłaszcza, że nie zawsze kręci się coś poważnego.

V720 ma już swoje lata, dlatego moje pytanie. Czy warto sprzedać v720 i kupić ax53. Czy różnica w obrazie będzie znacząca (zakładam, że najbardziej znacząca będzie w słabszym świetle). Wiem, że ma lepszą stabilizację, na pewno matrycę, bitrate.

Jeśli mowa o bitrate. Czy jeśli mowa o bitrate np w XAVC S HD: około 50 Mb/s, to bitrate tyczy się najwyższej przepustowości w najbardziej obciążonym trybie czyli 50p? Jeśli zmniejszę do 25p, to bitrate dzielę m.w. na pół?

V720 ma ekwiwalent 28mm, a ax53 26,8. Czy różnica 1,2 mm da się odczuć w tym przypadku? Przyznam, że w Panasoniku jest ciasno, ale nie wiem czy 1,2mm coś poprawi. Na pewno trochę, ale czy znacząco. 24mm kamer jak na lekarstwo, zwłaszcza w tej cenie.

Zobacz
 

przez Zobacz » 2018-02-13, 20:10


Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez emisiu » 2018-02-13, 20:10

marq napisał(a):V720 ma już swoje lata, dlatego moje pytanie. Czy warto sprzedać v720 i kupić ax53. Czy różnica w obrazie będzie znacząca (zakładam, że najbardziej znacząca będzie w słabszym świetle). Wiem, że ma lepszą stabilizację, na pewno matrycę, bitrate.

Przede wszystkim AX53 ma 4K i jeśli będziesz filmował w 4K i zrobisz z tego FHD w montażu to różnica będzie bardzo znaczna.

marq napisał(a):Jeśli mowa o bitrate. Czy jeśli mowa o bitrate np w XAVC S HD: około 50 Mb/s, to bitrate tyczy się najwyższej przepustowości w najbardziej obciążonym trybie czyli 50p?

Kamera nagrywa ze stałym bitrate.

marq napisał(a):Jeśli zmniejszę do 25p, to bitrate dzielę m.w. na pół?

Może ale nie musi. To producent decyduje jakie bitrate jest przy danym klatkażu. Zobacz sobie w danych katalogowych.

marq napisał(a):ale czy znacząco

To "znacząco" jest bardzo subiektywne, więc najlepiej sam sobie porównaj w jakimś kalkulatorze ogniskowych.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

marq
-# 01
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2018-02-13, 15:58

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez marq » 2018-02-14, 09:19

Ta kamera 4k ma tylko w 25p, więc jeśli chciałbym kręcić w 4k z zamiarem eksportu do 1080, to tylko przy takim klatkażu. Żeby zostać przy 50p muszę kręcić na 1080. Dobrze rozumiem?

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez emisiu » 2018-02-14, 09:24

Tak. Najlepiej oceń sam, na YT jest tysiące sampli i testów tej kamerki. ;-)
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

marq
-# 01
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2018-02-13, 15:58

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez marq » 2018-02-14, 10:05

Sam już nie wiem, co o tym myśleć. Ogólnie cały czas jestem przy rozdzielczości 1080 i w zasadzie nie zastanawiałem się nad 4k. W domu mam telewizor 65' 4k a mimo to nie uważałem, żeby wchodzić w rozdzielczość 4k.
Lustrzanka oczywiście 1080, "gopro" ma 4k 30fps, ale używam 1080.

Zdaję sobie sprawę, że rynek kamer typu ax53 umiera, a sama kamera ma już 2 lata i pytanie jest takie, czy nie będę żałować zakupu kamery, która może stać się za chwilę przestarzała pod kontem przyszłościowego 4k (bezlusterkowce stają się coraz bardziej użyteczne).

Jak wiadomo przy 25fps nie ma panoramowania.

Seba_Fan
-# 03
 
Posty: 269
Dołączył(a): 2012-07-15, 12:54
Pomógł: 5

Re: Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez Seba_Fan » 2018-02-18, 19:21

Jak nie masz potrzeby to się wstrzymaj bo nie warto wchodzić w 4k i 25klatek.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez emisiu » 2018-02-18, 20:38

Tylko na co, bo ani Sony ani Panasonic w konsumenckich kamerkach nie zapowiada 4K w 50/60p w najbliższej przyszłości. Za to bez zapowiedzi wypuścił je Canon, ale w jakiej cenie!!! :-/
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Seba_Fan
-# 03
 
Posty: 269
Dołączył(a): 2012-07-15, 12:54
Pomógł: 5

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez Seba_Fan » 2018-02-19, 11:46

Spokojnie wypuszczą, muszą tylko parę rzeczy dopracować. Nie moga sobie pozwolić na bubel.
Sony RX100 VI też miał być a jednak się nie pojawił.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez emisiu » 2018-02-19, 14:33

Seba_Fan napisał(a):Spokojnie wypuszczą,

Tak, tak - Sony AX850, w roku 2019 z 4K w 50/60p w cenie 11-13 tys. zł. ;-)
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Seba_Fan
-# 03
 
Posty: 269
Dołączył(a): 2012-07-15, 12:54
Pomógł: 5

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez Seba_Fan » 2018-02-19, 15:26

W cenie tej co dzisiaj są może 200$ więcej.

marq
-# 01
 
Posty: 7
Dołączył(a): 2018-02-13, 15:58

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez marq » 2018-02-19, 22:58

Rzeczywiście, rynek 4k 50-60fps w zasadzie nie istnieje i nie wiadomo kiedy cokolwiek pojawi się w rozsądnej cenie. Czekać nie ma co, dlatego zdecydowałem się jednak sprzedać v720 i kupić ax53.
Jak obmacywałem ax53 w MM, okazało się, że jest sporo masywniejsza od v720, trochę mnie to zaskoczyło, bo wydawało mi się, że będzie większa, ale tylko nieznacznie.

Dźwigam prawie 2kg aparat, to i poradzę sobie z kamerą ;)

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez emisiu » 2018-02-19, 23:10

Ta jej masywność powoduję, że stabilniej się operuje. To jest w tej kwestii jej plus. AX700, 800 są jeszcze cięższe i tak kobitki czy większe dzieciaki dają radę. ;-)
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Seba_Fan
-# 03
 
Posty: 269
Dołączył(a): 2012-07-15, 12:54
Pomógł: 5

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez Seba_Fan » 2018-02-19, 23:31

ax53 z tego co widziałem ma lekkie problemy z ostrością, nowszy model nie ma tej przypadłości.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Re: Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez emisiu » 2018-02-20, 10:07

Seba_Fan napisał(a):ax53 z tego co widziałem ma lekkie problemy z ostrością, nowszy model nie ma tej przypadłości.

Chodziło Ci chyba o AX33, bo AX53 to jest właśnie nowszy model (chyba, że o czymś nie wiem). :?:

Ale i tak, ten problem z AX33 prawie wyeliminowano przy okazji którejś aktualizacji softu. ;-)
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Seba_Fan
-# 03
 
Posty: 269
Dołączył(a): 2012-07-15, 12:54
Pomógł: 5

Czy zmieniać Panasonika v720 na ax53?

Postprzez Seba_Fan » 2018-02-20, 10:22

Widziałem w AX55 że został wyeliminowany.

Następna strona

Powrót do Filmowanie i kamery