zmiana na s6300 czy a6500 ?

Tutaj rozmawiamy tylko o kamerach, sztuce filmowania, oświetleniu, itp.

Moderatorzy: Troxx, rml

Treść
jamajka3
-# 03
 
Posty: 344
Dołączył(a): 2015-05-09, 23:24
Pomógł: 2

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez jamajka3 » 2017-11-14, 21:58

emisiu napisał(a):
jamajka3 napisał(a):Dziadowski czyli jaki ?

Nie ostry.


Ale to wina aparatu, zastosowanego obiektywu czy operatora ?

Zobacz
 

przez Zobacz » 2017-11-14, 22:52


Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4277
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 174

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez emisiu » 2017-11-14, 22:52

Aparatu, problem jest na każdym obiektywie.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

jamajka3
-# 03
 
Posty: 344
Dołączył(a): 2015-05-09, 23:24
Pomógł: 2

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez jamajka3 » 2017-11-14, 23:21

No to popatrzmy na ten dziadowski i bezużyteczny obraz. Przykładowe stopklatki z filmu FHD a6300 bez retuszu :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4277
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 174

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez emisiu » 2017-11-14, 23:30

Wystaw ten materiał źródłowy do pobrania (oczywiście nie cały - jak rozumiem to krótkie ujęcia są).
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

jamajka3
-# 03
 
Posty: 344
Dołączył(a): 2015-05-09, 23:24
Pomógł: 2

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez jamajka3 » 2017-11-14, 23:40

Ale po co ? Tu nie ma żadnej tajemnicy. Jestem zaskoczony tym co piszesz. Jak już wspominałem a6300/a6500 posiada doskonały AF fazowy. Działa on wręcz perfekcyjnie. Pod tym wzlędem konkurencja może się schować jak chociażby panasonic GH5.
Ostatnio edytowano 2017-11-14, 23:42 przez jamajka3, łącznie edytowano 1 raz

sylwek440
-# 02
 
Posty: 198
Dołączył(a): 2011-08-29, 19:38
Pomógł: 8

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez sylwek440 » 2017-11-14, 23:41

Panowie na mim fs100 niestety FHD równiez nie jest idealne obraz jest nie do końca ostry na tyle na ile bym chciał ustawienia presetów sceny nie za wiele dają.
Porównuję fs100 z obrazem z Nikon d750 tutaj jest żyleta .

Te stop klatki wyglądaja dobrze moim zdaniem.
Jeśli natomiast nie a6300/6500 to co innego ?
Zastanawiałem się jeszcze nad:
Panasonic GH5
sony a7s
niestety a7smkII to juz za duży koszt biorąc pod uwagę że muszę zakupić 6szt tego ustrojstwa + rigi i mikrofony.

W a7s zastanawia mnie af czy daje radę ?
Natomiast w GH5 przeszkadza mi mała matryca micro 4/3 przez co nie osiągnę szerokiego kadru do jakiego się przyzwyczaiłem na matrycy super35mm z obiektywem 10mm
Niskie użyteczne iso.
Dodatkowo na matrycy micro 4/3 nie osiągne takiej głębi ostrości z tym samym obiektywem jak na matrycy super 35 czy full frame jak w a7s.


Przedewszystkim zalezy mi dużym użytecznym iso bo jak wiemy kościoły bywają bezlitośnie ciemne.
na ostrym FHD (4k mie nie interesuje)
celnym af nie gubiącym ostrości
Szerokim kadrze
4x SONY sf100 , 3x Sony VG20
2x Nikon D750, 2x Nikon D600 4x D7000
i7 8x 4,6 Ghz , 32GB , 12TB.
Sony VEGAS , After Effects, Photoshop.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4277
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 174

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez emisiu » 2017-11-14, 23:56

jamajka3 napisał(a):Ale po co ? Tu nie ma żadnej tajemnicy. Jestem zaskoczony tym co piszesz. Jak już wspominałem a6300/a6500 posiada doskonały AF fazowy. Działa on wręcz perfekcyjnie. Pod tym wzlędem konkurencja może się schować jak chociażby panasonic GH5.

Całkowicie się zgadzam, AF jest świetny. Ale mam materiały w FHD z tej puszki i widzę że to mydło jest i AF nie me tu nic do rzeczy, po prosty taki obrazek daje 6300 w FHD. W 4K to zupełnie inna bajka, bo tu jest ostry jak brzytwa. ;-)
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

ivamos
-# 07
 
Posty: 7588
Dołączył(a): 2007-09-13, 19:55
Pomógł: 338

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez ivamos » 2017-11-15, 00:09

emisiu napisał(a):Ale mam materiały w FHD z tej puszki

"Materiały z tej puszki" niekoniecznie mówią do czego sprzęt jest zdolny. A6300 przecież też ma picture profile a w nich można grzebać w "detail" , "crisp" oraz "sharpness".

jamajka3
-# 03
 
Posty: 344
Dołączył(a): 2015-05-09, 23:24
Pomógł: 2

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez jamajka3 » 2017-11-15, 00:17

emisiu napisał(a):
jamajka3 napisał(a):Ale po co ? Tu nie ma żadnej tajemnicy. Jestem zaskoczony tym co piszesz. Jak już wspominałem a6300/a6500 posiada doskonały AF fazowy. Działa on wręcz perfekcyjnie. Pod tym wzlędem konkurencja może się schować jak chociażby panasonic GH5.

Całkowicie się zgadzam, AF jest świetny. Ale mam materiały w FHD z tej puszki i widzę że to mydło jest i AF nie me tu nic do rzeczy, po prosty taki obrazek daje 6300 w FHD. W 4K to zupełnie inna bajka, bo tu jest ostry jak brzytwa. ;-)


Z tego co się zorientowałem kolega krank1 swoje filmy realizuje właśnie a6300. Ja tam żadnego mydła nie widzę.

viewtopic.php?f=15&t=29035&start=210

Avatar użytkownika
robertnik
-# 06
 
Posty: 2281
Dołączył(a): 2010-02-28, 21:29
Lokalizacja: Opole
Pomógł: 303

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez robertnik » 2017-11-15, 00:48

Panie to chyba sam musisz wiedzieć , a nie po forach pytać zwłaszcza jak zakup będzie w półhurcie...
Czytasz te PMy? Podesłałem Ci z RX10, tego pierwszego, nowsze lepsze. A7s nie bież na wesela. Kłopotu sobie tylko narobisz. Automat jest tam taki se, a przez całodzienną imprezę manuala wszędzie nie przypilnujesz.
Dostaję z różnych aparatów i widać różnice.
Jak lubisz większe matryce to jest prosty LX100. Daje rade w 4K, tylko jak każdy Panasonic nadgorliwy AF. Ja wiem że jest tam więcej trybów, ale co dostaje z Panasoników to po parę razy gubi się w jednym ujęciu, za to po ciemnicy jest ładnie. Nie ma wejścia na mikrofon, za to jest po taniości...
Żebyśmy się dobrze zrozumieli A7s to dobry aparat, ale to nie oznacza że tak samo dobry będzie do wszystkiego. Na wesela do gibmbala nie bardzo, są lepsze i sporo tańsze.
Czy Obrazek Ci mój post?

sylwek440
-# 02
 
Posty: 198
Dołączył(a): 2011-08-29, 19:38
Pomógł: 8

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez sylwek440 » 2017-11-15, 01:26

Znalazłem fajny teścik porównujący AF w GH5 VS A6500
W sony fs100 mam cos pomiędzy GH5 A 6500 co mnie strasznie denerwuje np: w plenerach kiedy lecę ujęcie z gimbala z f1.4 a kamera mi gubi ostrość.
W moim mniemaniu taki af dyskwalifikuje GH5 no chyba że ktoś robi wszystko na manualu ... niestety przy weselach wszystkiego na manualu się nie zrobi tym bardziej że wielokrotnie idziemy w pojedynkę.
https://www.youtube.com/watch?v=AEsSsdTKJs4
4x SONY sf100 , 3x Sony VG20
2x Nikon D750, 2x Nikon D600 4x D7000
i7 8x 4,6 Ghz , 32GB , 12TB.
Sony VEGAS , After Effects, Photoshop.

sylwek440
-# 02
 
Posty: 198
Dołączył(a): 2011-08-29, 19:38
Pomógł: 8

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez sylwek440 » 2017-11-15, 01:46

Tak Robertnik oglądałem to co mi wysłałes i bardzo cie dziękuję za wszystkie twoje wpisy bo wielokrotnie mi już pomagałeś a bynajmniej się starałeś :)
Niestety RX10 jak dla mnie dyskwalifikuje juz na starcie brak mozliwości wymiany obiektywów
mała 1cal matryca
4x SONY sf100 , 3x Sony VG20
2x Nikon D750, 2x Nikon D600 4x D7000
i7 8x 4,6 Ghz , 32GB , 12TB.
Sony VEGAS , After Effects, Photoshop.

Avatar użytkownika
robertnik
-# 06
 
Posty: 2281
Dołączył(a): 2010-02-28, 21:29
Lokalizacja: Opole
Pomógł: 303

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez robertnik » 2017-11-15, 02:00

Z wyłączonym AF się da, nawet jest mniej roboty niż przy w panasonicach z włączonym AF, bo tam często na całości powinna być jedna wielka przebitka...
Na wesele i gimbal ciężko będzie Ci znaleźć coś lepszego niż rx10. On po prostu nagrywa, a jak biegając przelecisz na inną parę to płynnie zmieni ostrość. Jakoś wyjątkowo udał im się właśnie ten model i nawet na początku nie był tak skandalicznie drogi...
Na siłę oczywiście pewnie że nie... Tylko po owocach oceniaj, bo papier tak ma że wszystko przyjmie.
Czy Obrazek Ci mój post?

sylwek440
-# 02
 
Posty: 198
Dołączył(a): 2011-08-29, 19:38
Pomógł: 8

zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez sylwek440 » 2017-11-15, 03:16

O zabawę na weselu sie nie martwie bo do tego używam stałki 10mm na manualu (AF jest wyłączony) tutaj ma być wszystko ostre i tyle af jest niepotrzebny.
Bardziej chodzi mi o kościół żeby szybko zmianiać kadry i aby af szybko wyłapał ostrość.
Oraz o plenery gdy filmuję z gimbala z f1.4 natomiast na plenerch też często używam 10mm ale tutaj jak powyżej już bez af.
Oczywiście wieżę ci w to co piszesz lecz każdy ma swoje przyzwyczajenia od których potem trudno odejść ja naprzykład lubie szeroki kadr na ciasnej sali RX10 mi tego nie da a i przypuszczam że z iso tez tutaj nie poszaleję i wyszło by że zamienił stryjek siekierke na kijek :)
4x SONY sf100 , 3x Sony VG20
2x Nikon D750, 2x Nikon D600 4x D7000
i7 8x 4,6 Ghz , 32GB , 12TB.
Sony VEGAS , After Effects, Photoshop.

wskalski
-# 02
 
Posty: 105
Dołączył(a): 2009-09-28, 16:24
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 2

Re: zmiana na s6300 czy a6500 ?

Postprzez wskalski » 2017-11-15, 17:48

jamajka3 napisał(a):No to popatrzmy na ten dziadowski i bezużyteczny obraz. Przykładowe stopklatki z filmu FHD a6300 bez retuszu :

Obrazek

Obrazek

Obrazek


TO NIE JEST ROZDZIELCZOŚĆ FULL HD, TO JEST CO NAJWYŻEJ 720p ZAPIASANE JAKO 1080p...... poza tym wszelkie wyostrzania i profile w aparacie nie mają wpływu na rozdzielczość - nawet ją pogarszają i dodają szumów..... pewnymi profilami można wydobyć więcej szczegółów ze świateł lub cieni, ale większość z nich tylko masakruje obraz
Ostatnio edytowano 2017-11-15, 17:59 przez wskalski, łącznie edytowano 1 raz
EOS DSLR, a6300, Magix Vegas PRO i takie tam...

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Filmowanie i kamery