Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

To forum służy dyskusji o montażu liniowym i nieliniowym wideo. Tutaj także tematy związane z komputerami i oprogramowaniem.

Moderatorzy: Troxx, rml

Treść
Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Re: Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2018-02-20, 19:03

fransua napisał(a):Ale błędu z wycinaniem nie naprawili w starszej wersji :/

A była jakaś aktualizacja od tamtego czasu?
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Zobacz
 

przez Zobacz » 2018-02-21, 00:08


Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2018-02-21, 00:08

Nie.
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Wlodek61
-# 02
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2016-08-22, 07:40

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez Wlodek61 » 2018-03-04, 08:31

Witam.
Powiem szczerze iż z Waszych opisów nie wiele się dowiedziałem o porównaniu wersji Magix Movie Edit 2018 Pro oraz Pro X9, więc zainstalowałem wersję trial, oczywiście Pro X9 z "upgrade", plik programu to ponad 400Mb, plik poprawki niecałe 400 Mb, ze strony Magix, zarejestrowałem ją, odpaliłem, patrzę - obraz podobny, inaczej to ułożone, dwa podglądy video, no to "insert" video - zrobiłem przez "lewy CTRL + A" - pokazały się tylko pliki "mov", no to wybrałem pliki "jpg" - nic nie pokazuje, i pierwsza wada - brak opcji zaznacz wszystko - jest brak pod prawym przyciskiem myszy,
ta z menu górnego nie działa, no nic dalej, wrzuciłem na "timeline" pliki .jpg oraz .mov, zobaczę jak "titler" działa, wrzuciłem jakiś przykład fontu, bez animacji, zmieniłem napis - w oknie edytora tytułu - kasuję litery klawiszem "Backspace" - zonk - wyskoczył tytuł z "timeline" no od nowa to samo, ale kasuję litery na ekranie podglądu video, działa poprawnie, ale ten edytor tytułów jakiś inny, no tak - brak zaznaczenie tła dla napisów, dla mnie kolejny błąd, zamknąłem program. O jaki efekt mnie chodziło w napisie - czarne tło na pierwszym planie, duża czcionka tylko z obrysem i pusta w środku, a pod spodem plik video. Ale niestety brak tła w edytorze tytułów, jeszcze nie próbowałem "LUT"-ów, ale pierwsze uruchomienie i są kłopoty. Co Wy na to, cały czas porównuję w działaniu obie wersje.
Jedno znalazłem - przez "Import" jest "select all". Efekt zamierzony powstał, bez opcji podkładu czarnego.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2018-03-04, 13:08

1. Nie potwierdzam - lewy CTRL + A - u mnie zaznacza wszystkie pliki które są aktualnie w oknie Importu.

2. Bez problemu da się zrobić to co chcesz. Dla pewności wrzuć screen tego co chcesz osiągnąć to potwierdzę czy dobrze Cię zrozumiałem.

Nie wiem, czy kolega fransua nawet tutoriala na tę okoliczność nie robił. :)

Ewentualnie może pomorze Ci ten tutorial:
https://www.youtube.com/watch?v=cDP0qn2dZic
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2018-03-04, 14:51

emisiu napisał(a):Nie wiem, czy kolega fransua nawet tutoriala na tę okoliczność nie robił. :)

Robił ale czy o to chodzi ?
https://www.youtube.com/watch?v=_kGxa1tlFzg
Wlodek61 napisał(a): w oknie edytora tytułu - kasuję litery klawiszem "Backspace" - zonk

Magix tak ma, że jak się usunie cały tekst backspace to robi się ten "zonk" :-) Tak po prostu ma i miał.
Wlodek61 napisał(a):O jaki efekt mnie chodziło w napisie - czarne tło na pierwszym planie, duża czcionka tylko z obrysem i pusta w środku,

Masz obrysy czcionek i o ile nie chcesz by przebijało tło jak na zamieszczonym tutku to nie widzę żadnego problemu.
Wlodek61 napisał(a):Ale niestety brak tła w edytorze tytułów,

Nie ma go tam ale co za problem skorzystać z generatora tła, który jest umieszczony w programie ?
Obrazek
Magix inaczej podchodzi do pewnych rozwiązań. On tak ma :) Jak tekst ma zawierać tło filmu to też spokojnie to zrobisz.
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Wlodek61
-# 02
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2016-08-22, 07:40

Re: Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez Wlodek61 » 2018-03-04, 15:03

Witam. Dzięki za odpowiedzi, poradziłem sobie, tak, dokładnie o to chodziło, animacja lub film video w tle czcionek.
Po uruchomieniu w domyślnym widoku Pro X, na dole po prawej stronie jest okienko z katalogiem zdjęć,video czy animacji, tam nie mogłem zaznaczyć wszystkiego przez prawy klik "myszy", jak dopisałem w moim poście, w oknie importu jest "seleckt all". Ale tak bezstronnie, to do amatorskich prac, wersja Movie wystarcza. Dzięki i pozdrawiam.

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2018-03-04, 15:28

Zmotywowałeś mnie do rzeźbienia w tekście :-)
Obrazek
Jednak jednego nie mogę wyrzeźbić.
Mam ten napis trolololo i chcę by na czarnym tle była np. różowa obwódka a środek przeźroczysty :-P To samo ale z tą obwódką. Nie umiem :-/
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2018-03-04, 16:36

A w czym problem? przecież tłu, wypełnieniu, obwódce i blurowi możesz nadać dowolne różne kolory.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2018-03-04, 17:17

No też myślałem, że to nie problem do czasu gdy chcesz by napis był jak na załączonym obrazku. Kluczowanie tekstu trochę to komplikuje :/
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Wlodek61
-# 02
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2016-08-22, 07:40

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez Wlodek61 » 2018-03-04, 19:07

No właśnie o tym mówię, chodzi o duże puste czcionki, a w tle tych czcionek różne kolory (tęcza), albo animacja, ale jak użyję do tego "Chrome key" na pliku video to wychodzi negatyw koloru video, czy u Was jest tak samo, a czy jest możliwość wrzucić na tło czcionek gradient koloru (lub zestaw kolorów własnych)?

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2018-03-04, 19:34

U mnie mogę nakładać co chcę na napisy przez chroma key ale niestety pozbywam się wtedy możliwości dania obrysu liter. W samej tytularce za wiele nie zdziałasz - niestety. Jest dość uboga i trzeba kombinować.
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2018-03-04, 20:25

Mnie udaje się zachować obrys, ale z zadanego koloru zmienia się na jakiś szary-półprzezroczysty.
Jak masz fransua czarne tło to nic nie zobaczysz, ale on faktycznie tam jest.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2018-03-05, 07:04

To wiem , że tak jest z tym obrysem. Można coś tam wyrzeźbić jednak najlepiej unikać czarnego tła ;-) Generalnie unikamy czarnego po za wypełnieniem liter.
Obrazek
Obrazek
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Wlodek61
-# 02
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2016-08-22, 07:40

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez Wlodek61 » 2018-03-05, 07:59

Wszystko pięknie i ładnie - ale mnie chodzi (fransua), aby nie było koloru wokół liter, tylko tło w literach się zmieniało.
A tak wszystko "OK", jeszcze jedno - czy ten obraz butelek może być plikiem video?
O ten efekt mnie chodzi: https://www.youtube.com/watch?v=N4HWEcSkqzw - video tle napisów, a zamiast czarnego tła plik video, (w tym pokazie tego niema) czyli jakby dwa pliki video idące równolegle. W dalszym ciągu mam ten sam effekt w połączeniu chrome key - video w napisie jest negatywem, bez koloru, a spotkałem na YT pokazy gdzie ten kolor jest poprawny.

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2018-03-05, 09:54

Wlodek61 napisał(a):A tak wszystko "OK", jeszcze jedno - czy ten obraz butelek może być plikiem video?

Owszem :)
https://www.youtube.com/watch?v=glv5xWh ... e=youtu.be
Ale to już było w starym tutku
1. https://www.youtube.com/watch?v=_kGxa1tlFzg
2. https://www.youtube.com/watch?v=xa07IvHEVsk
Wlodek61 napisał(a):W dalszym ciągu mam ten sam effekt w połączeniu chrome key

Gdzieś robisz błąd. Ale gdzie ?
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Montaż wideo i komputery