Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

To forum służy dyskusji o montażu liniowym i nieliniowym wideo. Tutaj także tematy związane z komputerami i oprogramowaniem.

Moderatorzy: Troxx, rml

Treść
Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2017-12-18, 20:09

Obrazek
Dla porządku nowy wątek. Na start:
1. Magix Video Pro X - Menu programu z pobranymi dodatkami - klik YouTube
2. Kanał poświęcony ogólnie Magx-owi - Poradniki PL - klik YouTybe "Youtuberem" nie jestem. Bardziej robię to dla siebie by nie zapomnieć funkcji, trików programu. Pewnie są "babole" więc jak by co śmiało można o nich pisać. Część funkcji
3. LUT-y do PRO X - klik MEGA - wgrany 12.2017
4. LUT-y do PRO X z miniaturami - wgrany 06.2018 r.
5. Własne szablony animowanych napisów/belek - klik MEGA

W miarę możliwości będę starał się uzupełniać szablony LUT-ów i napisów. Link do aktualnej wersji zawsze będzie aktualizowany w pierwszym wpisie.

Jeżeli masz pytania odnośnie Movie Edit Pro odwiedź ten wątek - klik
Ostatnio edytowano 2018-06-02, 22:12 przez fransua, łącznie edytowano 4 razy
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Zobacz
 

przez Zobacz » 2017-12-18, 20:32


Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2017-12-18, 20:32

Niestety po włosku, ale i tak warty obejżenia - wykaz niektórych zmian jakie pojawiły się w wersji X9.
Ja nie mam problemu ze zrozumieniem, ale jak ktoś chce to może włączyć sobie automatyczne napisy z automatycznym tłumaczeniem na polski.

https://www.youtube.com/watch?v=SvgqXEsFY64

---

Tu całość - kanał poświęcony PRO X począwszy od wersji 7, ale nadal dość aktualne i warte obejrzenia dla tych co zaczynają, ale również dla tych co myślą, że znają program na wylot bo parę ciekawych smaczków da się wychwycić.
Uwaga: nie wszystkie filmy są o PRO X, ale też są tam ciekawostki przydatne w PRO X.

https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 4ZO58ZL944

---

Cały kanał Franco Aversa, gdzie ostatnio pojawiala się seria omawiająca kluczowe skróty klawiszowe (ja sobie nawet zaprenumerowałem).

https://www.youtube.com/user/wunderbarvideo/videos

---

I jeszcze ten link, bo z PW wiem, że nie wszyscy go znają a to jest kopalnia podkładów muzycznych:

https://www.magix.info/uk/media/
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2017-12-18, 20:35

Informacja o najnowszej aktualizacji - warto pobrać bo jest sporo poprawek! ;-)

Changes in version 15.0.5.211:

Multi-track performance improved
More audio effects can now be copied
Fixed transparency issue on older computers (title, chroma key)
Fixed error where only some objects were copied by duplicating (D key)
Fixed errors in transitions and collages
Fixed flickering issue in hardware-accelerated slow or fast motion
Fixed crash/hang that occasionally occurred with JPG files
Fixed mixing errors in titles, transitions and images with alpha objects
Fixed error that resulted in an effect being applied outside of borders
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2017-12-18, 20:42

Gdzie i jak kupić.
Ano tu, http://www.magix.com/pl/video-pro-x/
ale nie jako nową licencję tylko aktualizację do jakiejkolwiek poprzedniej wersji a wtedy cen równa się 1/3. ;-)

Najtańsze wersje można szukać na allegro, albo jeszcze lepiej od kogoś kto kupił ostatnio procesor Intela, wtedy w gratisie dostaje kod licencyjne do Magix Pro Edit Premium.

Przykłady takich licencji:
http://allegro.pl/magix-movie-edit-pro- ... 89387.html
http://allegro.pl/magix-movie-edit-pro- ... 48038.html
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2017-12-18, 21:52

Czy ktoś mógł by sprawdzić czy ten - klik plik działa w Movie Edit Pro ? Jest to LUT z PRO X przerobiony na efekt video. Po pobraniu gdy chcemy załadować wspomniane ustawienie klikamy PPM na klip video i wybieramy
Obrazek
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2017-12-18, 22:12

Nie bardzo.

Obrazek

:-(

Edit: nawet po ręcznym wskazaniu pokazuje niezgodność wersji, a ręczne wskazanie tylko u tych co maja PRO X jest możliwe.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Wlodek61
-# 02
 
Posty: 111
Dołączył(a): 2016-08-22, 07:40

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez Wlodek61 » 2017-12-19, 14:57

Witam.
W ob u wersjach tj. Premium 2018 i Pro 2016 jest tak samo, musi być zaznaczony na osi czasu zdjęcie lub video i przez
Menu: Effect/VideoObject/Effect/Load Video effect - otwiera okienko aby wgrać plik z katalogu programu i podkatalogu (takie same w obu) /User Video Effect/ , ale ja nie miałem żadnego pod ręką to nie wiem czy się uruchomi. Katalog UserVideoEffect fizycznie znajduje się w ProgramData\Magix\ odpowiedni katalog programu,
pliki do uruchomienia mają rozszerzenie .ifx , pliki z rozszerzeniem .cube niby się uruchamiają ale nic się nie dzieje.

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2017-12-19, 15:39

Lokalizacja nie ma tu znaczenia bo ręcznie możemy wskazać lokalizację pliku. Dla garstki użytkowników Pro X. Nie instalujcie ostatniej aktualizacji !!! Psuje FullScreen w funkcji Section. Jeżeli zaznaczymy fragment obrazu i damy pełny ekran na początku wszystko jest dobrze. Wystarczy jednak zmienić jasność, kontrast lub nałożyć Lut-a i nie mamy obrazu na pełnym ekranie. Tak to wygląda
https://www.youtube.com/watch?v=ksU7S_nuiZc
Magix na forum nie wie o co chodzi ale pewnie tłumacz google coś namieszał. No ale dałem im też film. Na szczęście znalazłem tymczasowe rozwiązania. Pokazane na filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=6zEEggaWdhg

Edit. Trzeba pamiętać, że błąd ten występuje także w projektach, które mieliśmy przed aktualizacją. Więc trzeba zawsze robić ten myk z przełączaniem karty.
https://www.youtube.com/watch?v=PwF2JNN ... e=youtu.be
Nie wiem czy u innych użytkowników też tak jest ale do aktualizacji Pro X działał jak powinien.
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2017-12-19, 17:45

fransua napisał(a):Edit. Trzeba pamiętać, że błąd ten występuje także w projektach, które mieliśmy przed aktualizacją. Więc trzeba zawsze robić ten myk z przełączaniem karty.
https://www.youtube.com/watch?v=PwF2JNN ... e=youtu.be
Nie wiem czy u innych użytkowników też tak jest ale do aktualizacji Pro X działał jak powinien.


U mnie też taki problem występuje i można go obejść jeszcze w taki prosty sposób, że najpierw robić korekcję koloru, itd., a potem dopiero (na końcu) zaznaczanie sekcji i powiększanie. Nie potrzebny wtedy myk z karta grafiki.
Choć oczywiście tak nie powinno być, to ewidentny błąd.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2017-12-19, 17:53

Odkryłem jeszcze, że problem nie występuje przy użyciu opcji "Color", ale już przy "Color correction" problem występuje jak na Twoim filmie.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2017-12-19, 18:12

Dokładnie i w sumie cieszę się, że u Ciebie też jest ten błąd. Myślałem, że jestem wyjątkiem :-D . Obecnie instaluję na nowo Pro X-a i pobiorę wszystko poza ostatnią aktualizacją i dam to Magix-owi do pokazania. Chociaż jeden dydek z Magix podziękował jak to doraźnie naprawić. To już coś.

Edit.
Dzięki Emisiu za wsparcie na forum Magix-a. Pewnie teraz Niemcy - co ci Polacy znowu marudzą :lol:
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2017-12-19, 18:32

fransua napisał(a):Edit.
Dzięki Emisiu za wsparcie na forum Magix-a. Pewnie teraz Niemcy - co ci Polacy znowu marudzą

MAGIX PRO X powstał i jest supportowany w stanach z tego co mi wiadomo, a u Niemców jest tylko jakby filia. To odwrotnie niż pozostałe Magixy.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2017-12-19, 18:47

Wysłałem ze starej wersji https://www.youtube.com/watch?v=w2jrpxd ... e=youtu.be
Tylko jest jeden haczyk w nowej instalacji. Albo siedzimy na tej co jest na filmie i działa ok ale nie ma LUT-ów albo najnowsza i mamy problem z przycinaniem. Brakuje jednej aktualizacji co była przed tą co jest teraz. Wcześniej pobierałem dwie aktualizacje a ta była trzecią. Teraz wywalili tą pośrednią i mamy znowu dwie.
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4759
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 185

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez emisiu » 2017-12-19, 19:17

Ja normalnie zostaje na najnowszej, a problem można obejść na dwa sposoby:
1 - tak jak pisałem, czyli zmiana kolejności wykonywanych operacji (u mnie w ogóle to jest rzadkość korzystania z zoomu);
2 - przełączenie się na razie na pracę z Intela a nie GTX w opcjach ustawienia programu na stałe (do puki nie poprawią błędu).

Czy Ty odczuwasz pogorszenie komfortu pracy jak pracujesz na Intelu a nie na AMD?

Jak ja przełączyłem się na Intela komfort pracy mam taki sam, a podczas renderowania i tak korzysta z Nvidii tak jak poprzednio. Render przebiega dokładnie tak samo bez względu jaką kartę graficzną wybiorę w ustawieniach programu.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2410
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 160

Magix Video Pro X - porozmawiajmy o programie

Postprzez fransua » 2017-12-19, 19:57

Też mam wrażenie, że na Intelu podgląd działa gorzej. Na AMD nie zauważyłem jakiś większych zmian.
Edit.
Z niemieckiego forum Magixa https://www.magix.info/nl/forum/ein-all ... --1189593/
Z tego co zrozumiałem po przetłumaczeniu przez google wychodzi na to, że IQS odgrywa istotną rolę w Magix-e przy podglądzie i lepiej ją mieć niż wybierać procesor wielordzeniowy bez GPU. Więc Ryzeny od AMD już na starcie odpadają.
Magix tutki - https://www.youtube.com/user/SKYPANpl

Następna strona

Powrót do Montaż wideo i komputery