Test Pinnacle Studio 16

To forum służy dyskusji o montażu liniowym i nieliniowym wideo. Tutaj także tematy związane z komputerami i oprogramowaniem.

Moderatorzy: Troxx, rml

Treść
citron
-# 01
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2011-09-06, 09:59
Pomógł: 1

Test Pinnacle Studio 16

Postprzez citron » 2012-09-02, 12:22

Witam wszystkich Filmowców,

Forum śledzę od dawna z przyczyn zawodowych, a ostatnie w moje ręce trafiła najnowsza odsłona jednego z najpopularniejszych w Polsce programów do edycji wideo - Pinnacle Studio 16!

Jako że od kilku lat bardzo dużo czasu poświęcam serii Pinnacle i Avid postanowiłem na ten temat popełnić artykuł, na lekturę którego zapraszam wszystkich zainteresowanych. Będę bardzo wdzięczny za komentarze, uwagi i pytania.

Poniżej treść zapowiedzi artykułu oraz link:

"Umarł król, niech żyje król! Każdy, kto miał choć trochę styczności z edytowaniem wideo na komputerze na pewno chociaż słyszał o programie Pinnacle Studio. Dostępna od kilku dni wersja 16 tego pakietu jest jednocześnie końcem pewnej epoki i być może początkiem nowej. Jeżeli znasz ten program we wcześniejszych wersjach, przed przeczytaniem tego artykułu trzymaj się mocno - stary PS umarł i to na prawdę w wielkim stylu. To będzie artykuł inny niż wszystkie. "

Obrazek
http://cdrlab.pl/article_wstep_10439.html

Nie chcę spamować tego Forum, ani być niekulturalny, więc zanim umieściłem ten post zapoznałem się z regulaminem i nie znalazłem tam żadnego 'ale'. Jeżeli się mylę, proszę po prostu skasować ten wątek.

Zobacz
 

przez Zobacz » 2012-09-02, 14:44


Avatar użytkownika
Rybook
-# 04
 
Posty: 845
Dołączył(a): 2007-12-23, 22:12
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Pomógł: 40

Test Pinnacle Studio 16

Postprzez Rybook » 2012-09-02, 14:44

Super artykuł ale niestety to żadna ewolucja... :-> Pinnacle 16 to avid z kilkoma poprawkami i na dodatek brak z pinnacle 15 Archiwizacji materiału z możliwością pracy nad projektem na innym komputerze. To jest duży krok w tył. :-? :-/ :-| :-(
Sony HDR-AX2000E, Pentax K-r, Pentax K-01, Pinnacle Studio 15 HD Ultimate Collection, Neat Video v3.5 Pro, Corel Video Studio Ultimate X2, Nero 9 Premium, Nero 14 Platinum

citron
-# 01
 
Posty: 19
Dołączył(a): 2011-09-06, 09:59
Pomógł: 1

Test Pinnacle Studio 16

Postprzez citron » 2012-09-02, 14:59

Haha! Święte słowa, ale gdybym tak napisał to artykuł miałby jedną stronę :P
Jednak moim zdaniem to jednak duży krok do przodu, po prostu AS zszedł do ludzi a stare PS poszło do piachu.

Avatar użytkownika
Rybook
-# 04
 
Posty: 845
Dołączył(a): 2007-12-23, 22:12
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Pomógł: 40

Test Pinnacle Studio 16

Postprzez Rybook » 2012-09-02, 22:15

Testowałem trochę program i mogę stwierdzić że jest duża qpa... Nie mogę eksportować wtyczek i oprogramowania z wcześniejszych wersji, czyli kupując dostajemy golasa który nie wspiera neat wideo, ani mercali v2, a o vitascene v2 nie wspomnę. Lipa na biegunach... :-/ Zaletą jest dużo ścieżek i szybsze działanie... No i chyba tyle. Jest trial do pobrania. Tylko 1.9 GB. :-> No nie i nadal pikseloza w AVCHD. Kurde czy naprawdę tak trudno zrobić poprawki. Ile jeszcze wersji?
Projekty z wcześniejszych wersji otwierają się z błędami i to najczęściej w napisach i przejściach. Wkurza mnie to jak nie wiem, bo po tym newsie miałem nadzieję że wreszcie moje modły zostały wysłuchane i mam większą liczbę ścieżek i wspomaganie Cuda, a tu jest jak zwykle. Pinnacle jak wcześniej napisałem jest jak drukarka z promocji; tania ale tusze ku...sko drogie. Dodatki do tego programu tyle mnie kosztowały że spokojnie mógł bym kupić jakiś profesjonalny produkt, a tu masz dowiaduje się podczas instalacji że Avid Studio 2.0 się instaluje. :shock: :shock: :shock: Normalnie kasa w błoto. Nie wiem jak załadować wtyczki z wcześniejszych wersji. I co mi po ścieżkach i kanale alfa jak filtrów i przejść oraz dodatków nie mogę wykorzystać. Ma ktoś może pomysł jak zaimportować wszystkie wtyczki??? Już pinnacle jakiego znamy i kochamy nigdy nie będzie... Przecież wystarczyło by dołożyć ścieżek do standardowego interfejsu Pinnacle 15 i usprawnić działanie i hit murowany a tak to lipa na kółkach. Nie polecam Pinnacle 16. :-( :-( :-(
Sony HDR-AX2000E, Pentax K-r, Pentax K-01, Pinnacle Studio 15 HD Ultimate Collection, Neat Video v3.5 Pro, Corel Video Studio Ultimate X2, Nero 9 Premium, Nero 14 Platinum

PablitoPL
-# 01
 
Posty: 2
Dołączył(a): 2012-11-08, 19:04

Re: Test Pinnacle Studio 16

Postprzez PablitoPL » 2012-11-08, 19:09

Rybook napisał(a): No nie i nadal pikseloza w AVCHD. Kurde czy naprawdę tak trudno zrobić poprawki. Ile jeszcze wersji? :-( :-( :-(


Witam Cie!
kiedy pojawia Ci się pikseloza?
Bo mi wtedy... viewtopic.php?f=12&t=24773
Miałeś coś takiego?

Pozdrawiam
Paweł

Avatar użytkownika
Rybook
-# 04
 
Posty: 845
Dołączył(a): 2007-12-23, 22:12
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Pomógł: 40

Test Pinnacle Studio 16

Postprzez Rybook » 2012-11-08, 20:43

To jest standard. Najlepiej eksportować materiał do FULL HD w mpeg-2 30000. Resztę robić w innym programie, który nie rusza materiału i robi menu, oraz rozdziały płyty. :->
Sony HDR-AX2000E, Pentax K-r, Pentax K-01, Pinnacle Studio 15 HD Ultimate Collection, Neat Video v3.5 Pro, Corel Video Studio Ultimate X2, Nero 9 Premium, Nero 14 Platinum

janbar
-# 01
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2013-01-22, 14:14

Test Pinnacle Studio 16

Postprzez janbar » 2013-01-22, 14:19

A na przykład jakim programem?

jamaika
-# 04
 
Posty: 959
Dołączył(a): 2012-12-01, 09:57
Pomógł: 56

Re: Test Pinnacle Studio 16

Postprzez jamaika » 2013-01-22, 22:50

citron napisał(a):... od kilku lat bardzo dużo czasu poświęcam serii Pinnacle i Avid postanowiłem na ten temat popełnić artykuł, na lekturę którego zapraszam wszystkich zainteresowanych. Będę bardzo wdzięczny za komentarze, uwagi i pytania.


Od niedawna zacząłem pracować na Pinnacle Studio 16 i próbowałem montować filmy, porównując go z innymi programami. Zdaje sobie sprawę, że moje uwagi są antyreklamą programu i raczej nie zostaną zamieszczone na stronie kolegi citrona.

Program jak dla mnie pozostał daleko z tyłu za konkurencją i raczej wieszczę jego przyszłą upadłość niż odnowę.

Po pierwsze zdziwił mnie fakt, że w nowoczesnym programie nie można ustawiać dowolnych proporcji klatki oraz brak jest możliwości rozciągania, przesuwania klatki filmu źle dopasowanego. Nie udało mi się dociec tych fukcji.

Nie udało mi się uruchomić starych wtyczek NewBlue z Pinnacle Studio 15 tj. pisał kolega Rybook. Program praktycznie nie posiada funkcji cieniowania, czy wyostrzania obrazu.

Funkcje nagrywania w stary plikach .wmv.
Funkcje te są mało zadawalające w tym programie przy bitrate 3000kb/s w NTSC, nie mówię o HD. Po prostu słaba jakość w porównaniu z Edius, Magix, Sony. Program ma zawsze włączony przeplot, nie udało mi się tej funkcji wyłączyć.

Funkcje nagrywania w stary plikach .avi.

Edytor Pinnacle Studio od wielu poprzednich wersji nie poprawił funkcji edytowania encoderów. Nie można zmieniać parametrów. Skromna możliwość ilość zainstalowanych kodeków tylko do dwunastu, czyni do mało przyjaznych z kodekami EDIUS. Program gubi się w Windowsach 7 i 8, gdy nie jest uruchomiony jako administrator, występuje brak aktualizacji kodeków przy dograniu.
Dziwi mnie fakt, że lada moment wejdzie system kodowania MP5, a tym programem nie można zakodować ścieżki dźwiękowej w mp3. Program ten ma bardzo długi czas oczekiwania na obróbkę ścieżki dźwiękowej przy otwieraniu dużych plików.

Nie znalazłem w internecie podręcznika w pdf do wersji 16. To chyba kryzys.

Na pocieszenie można dodać, że programem można nagrywać pliki Flash do YT.

Pablo998
-# 01
 
Posty: 88
Dołączył(a): 2011-07-30, 15:59
Pomógł: 1

Re: Test Pinnacle Studio 16

Postprzez Pablo998 » 2013-01-23, 09:51

citron napisał(a):Witam wszystkich Filmowców,

Forum śledzę od dawna z przyczyn zawodowych, a ostatnie w moje ręce trafiła najnowsza odsłona jednego z najpopularniejszych w Polsce programów do edycji wideo - Pinnacle Studio 16!

Jako że od kilku lat bardzo dużo czasu poświęcam serii Pinnacle i Avid postanowiłem na ten temat popełnić artykuł, na lekturę którego zapraszam wszystkich zainteresowanych. Będę bardzo wdzięczny za komentarze, uwagi i pytania.

Poniżej treść zapowiedzi artykułu oraz link:

"Umarł król, niech żyje król! Każdy, kto miał choć trochę styczności z edytowaniem wideo na komputerze na pewno chociaż słyszał o programie Pinnacle Studio. Dostępna od kilku dni wersja 16 tego pakietu jest jednocześnie końcem pewnej epoki i być może początkiem nowej. Jeżeli znasz ten program we wcześniejszych wersjach, przed przeczytaniem tego artykułu trzymaj się mocno - stary PS umarł i to na prawdę w wielkim stylu. To będzie artykuł inny niż wszystkie. "

Obrazek
http://cdrlab.pl/article_wstep_10439.html

Nie chcę spamować tego Forum, ani być niekulturalny, więc zanim umieściłem ten post zapoznałem się z regulaminem i nie znalazłem tam żadnego 'ale'. Jeżeli się mylę, proszę po prostu skasować ten wątek.


Powiem krótko: DARUJ SOBIE PINNACLE!!

Avatar użytkownika
Rybook
-# 04
 
Posty: 845
Dołączył(a): 2007-12-23, 22:12
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Pomógł: 40

Test Pinnacle Studio 16

Postprzez Rybook » 2013-01-25, 20:59

True True... ;-) :->
Sony HDR-AX2000E, Pentax K-r, Pentax K-01, Pinnacle Studio 15 HD Ultimate Collection, Neat Video v3.5 Pro, Corel Video Studio Ultimate X2, Nero 9 Premium, Nero 14 Platinum

michuwie
-# 01
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2013-02-04, 22:19

mam pytanie

Postprzez michuwie » 2013-02-04, 22:25

edytują film w pinnacle i na pierwszej ścieżce mam nakładkę na drugiej klip właściwy (nagranie z 2 kamer) wycinam na górnym klipie niepotrzebne ujęcia i usuwam jednak przy odtwarzaniu nadal pokazuje mi to co wyciąłem. O co chodzi

Avatar użytkownika
Rybook
-# 04
 
Posty: 845
Dołączył(a): 2007-12-23, 22:12
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Pomógł: 40

Test Pinnacle Studio 16

Postprzez Rybook » 2013-02-04, 22:55

Zamień ścieżki i odtwórz. ;-) :->
Sony HDR-AX2000E, Pentax K-r, Pentax K-01, Pinnacle Studio 15 HD Ultimate Collection, Neat Video v3.5 Pro, Corel Video Studio Ultimate X2, Nero 9 Premium, Nero 14 Platinum

dariusz38
-# 01
 
Posty: 17
Dołączył(a): 2008-12-13, 18:58

Re: Test Pinnacle Studio 16

Postprzez dariusz38 » 2013-02-09, 20:21

Witam, do tej pory pracowałem na avid studio, przeszedłem na pinnacle ultimate 16 i w związku z tym moje pytanie czy w 16 tak jak w avidzie i wcześniejszych wersjach pinnacla przy tworzeniu dysku można ustawić ilość czasu płyty bo nie widzę takiej zakładki w ustawieniach jak dam na niestandardowe to pokazuje więcej niż mieści płyta do tej pory w avidzie i pinnaclach można było ustawić jak najwięcej na dysku i jakość powiedzmy 70% tu chyba nie da rady
pozdrawiam
Avid Studio hdd 2x 500GB Athlon duar core x2 6000 box (2xp3,1Gh) Geforce 9500GT 1024MB , DDr3 Dual (2x2048MB),Win. 7 utimate Canon XL


Powrót do Montaż wideo i komputery