AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity film

To forum służy dyskusji o montażu liniowym i nieliniowym wideo. Tutaj także tematy związane z komputerami i oprogramowaniem.

Moderatorzy: Troxx, rml

Treść
Marziel
-# 01
 
Posty: 1
Dołączył(a): 2014-04-08, 21:54

AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity film

Postprzez Marziel » 2014-04-08, 22:19

Witam,
Czyli jak nagrywam w jakości full hd z przeplotem 50i to montaż (cięcie, łączenie) też muszę robić przy 50i?
Mam już niemłody program Pinnacle Studio 12 plus ale myslę, że powinien dać radę, a jednak bardzo tracę na jakości filmów :( Plik źródłowy wrzucam AVCHD - tak nagrywa moja kamera. Da się coś zrobić? Komputer nie mam rewelacyjny ale tę nie najgorszy (4-rdzeniowy, 4Gb RAM) - to jego wina? Za mała moc obliczeniowa? Co robić? Bo dobrej jakości filmy chciałbym po usunięciu zbędnych scen też mieć ładny... Proszę o pomoc. Pozdrawiam i dziękuję.

Zobacz
 

przez Zobacz » 2014-04-09, 06:29


jamaika
-# 05
 
Posty: 1476
Dołączył(a): 2012-12-01, 09:57
Pomógł: 74

AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity film

Postprzez jamaika » 2014-04-09, 06:29

Marziel napisał(a):Czyli jak nagrywam w jakości full hd z przeplotem 50i to montaż (cięcie, łączenie) też muszę robić przy 50i?

Jaśniej proszę. Nagrywam CO??? Gdzie są zdjęcia ustawień parametrów eksportu lub informacji plików wyjściowych z MediaINFO????
Pozdrawiam

bartex500
-# 05
 
Posty: 1377
Dołączył(a): 2014-02-06, 19:32
Pomógł: 51

AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity film

Postprzez bartex500 » 2014-07-26, 10:50

Witam. Mam pytanie, bo nie wiem co jest grane. W x7 jak łącze klipy i eksportuje całość tak jak były nagrywane czyli 50p to na niektórych przyciętych obraz skacze. Jak zrobię eksport tego samego do mp4 25kl to jest idealnie. Wina kodeka X7 czy co? Chyba wina programu.
przykład https://www.dropbox.com/s/qlox6i65uufj5 ... 115913.mp4

jamaika
-# 05
 
Posty: 1476
Dołączył(a): 2012-12-01, 09:57
Pomógł: 74

AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity film

Postprzez jamaika » 2014-07-26, 12:18

A możesz zamieścić projekt z krótkimi oryginalnymi klipami, tam gdzie są wady? Inaczej się nie dojdzie. ;-)

bartex500
-# 05
 
Posty: 1377
Dołączył(a): 2014-02-06, 19:32
Pomógł: 51

Re: AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity f

Postprzez bartex500 » 2014-08-09, 15:28

jamajka doszedłem z tymi skaczącymi fragmentami tylko nie wiem jak naprawić. Przyczyną jest funkcja smart render w x7. Szybko renderuje, ale powstają wady. A jak ją wyłącze to rendering trwa 3 razy dłużej, ale jest idealnie.

jamaika
-# 05
 
Posty: 1476
Dołączył(a): 2012-12-01, 09:57
Pomógł: 74

AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity film

Postprzez jamaika » 2014-08-09, 16:03

To się zgadza. Smart render to funkcja bezstratnego łączenia, gdzie występują drgania na cięciach klipów. Oczywiście mowa o filmie bez efektów.
Dla przykładu w VirtualDub cięcie klatek nie jest tam gdzie uciąłeś tylko w klatce kluczowej (±15 klatek), dlatego obraz jest płynny.
Nie zaznaczenie Smart render to konwersja stratna całego materiału.

bartex500
-# 05
 
Posty: 1377
Dołączył(a): 2014-02-06, 19:32
Pomógł: 51

Re: AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity f

Postprzez bartex500 » 2014-08-09, 17:14

No tylko na co ten smart render jak film leci do kosza, bo takie skaczące klatki fuj. Idzie to jakoś ustawić inaczej nie tracąc jakości i szybkości renderowania?

jamaika
-# 05
 
Posty: 1476
Dołączył(a): 2012-12-01, 09:57
Pomógł: 74

AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity film

Postprzez jamaika » 2014-08-09, 20:10

Raczej będzie problem. Nie mam próbki więc nie chce się wypowiadać na 100%. To jest prosty program i łączy wycięte fragmenty jak programy cutter. Czyli koniec i początek klipu ma zawirowanie. I jeszcze jedno: klip filmu, inny klip film o innych parametrach mp4, klip filmu, inny klip film o innych parametrach mp4 i program się gubił.
Kiedyś się bawiłem na X6 i nie powalało. Dużo lepiej działa ta funkcja Cyberlink PowerDirector 12, ale ten edytor ma inne wady.

bartex500
-# 05
 
Posty: 1377
Dołączył(a): 2014-02-06, 19:32
Pomógł: 51

Re: AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity f

Postprzez bartex500 » 2014-08-09, 20:36

Każdy edytor ma jakieś wady. Obecnie testuje vegas 13 i jest ok tyle, że brak fajnych efektów na szybko a zabawa w reczne ustawianie zabiera dużo czasu.

jamaika
-# 05
 
Posty: 1476
Dołączył(a): 2012-12-01, 09:57
Pomógł: 74

AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity film

Postprzez jamaika » 2014-08-10, 07:12

Prawda tutoriali brak.
bartex500 napisał(a):Obecnie testuje vegas 13 i jest ok tyle, że brak fajnych efektów na szybko a zabawa w reczne ustawianie zabiera dużo czasu.

Nie wiem o jakie efekty Tobie chodzi, co chcesz osiągnąć :?:
Producent nie zamierza dodawać efektów na szybko {oprócz Media Generators i VideoFX}. Możesz zakupić płatne tutoriale, pluginy {te są drogie} tj. w Adobe After Effects albo sam się męcz. Wychodzi z założenia: bądź kreatywny, korzystaj z innych programów np. Photoshop i sam twórz clipardy, warstwy, tutoriale. Tylko, że Photoshop, czy CorelDraw jest płatny i trzeba jeszcze coś umieć. ;-)

bartex500
-# 05
 
Posty: 1377
Dołączył(a): 2014-02-06, 19:32
Pomógł: 51

Re: AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity f

Postprzez bartex500 » 2014-08-11, 12:34

No coś tam umiem w tych programach. 20 lat męczę się z tą infą :)
Miałem na myśli takie scrolle tekstowe z efektami jak w corelu x7, fx też. Rozumiem kreatywność, ale nie będę siedział pół dnia żeby zrobić jakiś fajny bajerek w vegas na klip startowy do filmiku góra 10 min. W efekcie się wkurzyłem i zrobiłem kilka płytek z filmami w Nero Vision pod dvd.

and2maz
-# 01
 
Posty: 17
Dołączył(a): 2013-02-17, 13:50

Re: AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity f

Postprzez and2maz » 2014-08-29, 12:09

Witam.
Chciałbym zapytać czy Ktoś z Forumowiczów używał już VS X7 i czy można za pomocą tego programu bezstratnie łączyć materiał 1080 50p AVCHD 2.0. Czy wiadomo coś jaki maksymalny bitrate program daje na wyjściu? Znalazłem również w sieci stronę Aunsoft i program Final Mate. Czy ktoś miał do czynienia z tym programem i jak on sobie radzi z łączeniem materiału 50p.

and2maz
-# 01
 
Posty: 17
Dołączył(a): 2013-02-17, 13:50

Re: AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity f

Postprzez and2maz » 2014-09-07, 14:06

Witam.
Nowy Corel VS 7 Pro umożliwia połączenie bezstratnie plików AVCHD 1920x1080 p do zapisu na dysku twardym lub karcie SD. Niestety plik wynikowy ma rozszerzenie M2TS i nie da się go odtworzyć na kamerze na której pliki wyjściowe zostały nagrane. Pliki M2TS 1080 50p odtwarzają się płynnie w WMP natomiast jest lekkie strobo w Splash Lite. O dziwo pliki MTS odtwarzają się płynnie w Splash Lite.
Pozdrawiam.
PS. Pliki 1080 50p z Go Pro bardzo dobrze konwertuje do M2TS. Można poskładać film w jednym formacie z wyjściowo nagranych w różnych formatach (MP4 i AVCHD 2.0).

karol7
-# 01
 
Posty: 18
Dołączył(a): 2014-05-02, 13:00
Pomógł: 2

AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity film

Postprzez karol7 » 2014-09-09, 12:16

A z jakiej kamery pochodzą klipy, które chcesz bezstratnie połączyć?
Jeśli powstały one w którejkolwiek kamerze Panasonica, najlepszym sposobem jest użycie otrzymanego przy kupnie kamery programu HD Writer AE. Jeśli w innej – programu tego nie da się użyć.
Łączenie jest błyskawiczne a parametry otrzymanego pliku (z rozszerzeniem m2ts) są tożsame z parametrami źródłowymi.
Tak otrzymany materiał nie wykazuje żadnego strobo w SplashLite a parametry są identyczne ze źródłowymi. W Corelu X7 założę się, że parametry różnią się w części dotyczącej GOP.

Ale powtórzę: kiedy klipy pochodzą w kamery innego producenta – w/w wywody są nieaktualne.

and2maz
-# 01
 
Posty: 17
Dołączył(a): 2013-02-17, 13:50

Re: AVCHD - bezstratne i szybkie łaczenie scen w jednolity f

Postprzez and2maz » 2014-09-10, 21:45

Witam.
Kamery Legria HF G 30 , Go Pro 3+ silver.
Jak sprawdzić dane dotyczące GOP?
Pozdrawiam.
Sprawdziłem w Media Info dane dotyczące GOP dla plików z kamer. Okazuje się się, że po ustawieniu w Project Settings 1080 50fps AVCHD i eksport same as project settings GOP jest ten sam. U mnie M 3 N 24.
Co ciekawe jeśli ustawienia wybrane sa z zakładki AVC 1080 50p to GOP jest M3 N25 a piszą, że ta druga wartość ma być wielokrotnością pierwszej. To muszę jeszcze wyjaśnić.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Montaż wideo i komputery