Problem z Pinnacle Studio 19

To forum służy dyskusji o montażu liniowym i nieliniowym wideo. Tutaj także tematy związane z komputerami i oprogramowaniem.

Moderatorzy: Troxx, rml

Treść
cuentos
-# 01
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2018-03-26, 10:25

Problem z Pinnacle Studio 19

Postprzez cuentos » 2018-05-09, 10:21

Cześć,

mam mały problem z Pinnacle Studio 19: otóż czasami, jak wytnę fragment dłuższego filmu i umieszczę go na osi czasu, słyszę dźwięk, ale nie widzę filmu, jest jakby tylko początkowa klatka, a dźwięk leci normalnie.
Czytałem różne opinie, że może to być kwestia karty graficznej, Direct X, itd., ale nie zdarza się to regularnie, normalnie wszystko działa OK, tylko jeden fragment filmu, gdy go przycinam w jednym miejscu (tak około ma wyjść 10 sekund),to się wiesza. Jak zrobię ten sam fragment filmu (początek), ale nieco dłużej, działa już bez zarzutów. Taki sam krótki fragment działa dobrze w wypadku innych filmów. "Przycięcie" zdarzyło mi się ogólnie tylko kilka razy. Skąd to może wynikać? Zakładam, że gdyby chodziło o kartę czy Direct X, nie działałoby w ogóle.

A swoją drogą, chcę zrobić film około 8-minutowy w PInnacle Studio i jak chcę wyeksportować, pokazuje mi szacowaną wielkość AVI 1600 mb. Da się jakoś to zmniejszyć? Jak widzę, program nie obsługuje formatów np. MP4.

Dzięki za każdą pomoc.

Zobacz
 

przez Zobacz » 2018-05-11, 13:04


roman106
-# 03
 
Posty: 309
Dołączył(a): 2014-08-24, 11:10
Pomógł: 14

Problem z Pinnacle Studio 19

Postprzez roman106 » 2018-05-11, 13:04

Jak wrzucisz jakiś klip na oś czasu, masz taki brązowy pasek informujący o przeliczaniu w tle. Pasek w miarę postępu zmienia kolor na zielony. Kiedy program przelicza, może wystąpić właśnie takie zamrożenie obrazu, gdzie dźwięk leci. Trzeba to przeczekać, zatrzymać odtwarzanie, by dać więcej mocy procesorowi i czas na przeliczenie.

Program obsługuje mp4.


Powrót do Montaż wideo i komputery