Przechwyt VHS

To forum służy dyskusji o montażu liniowym i nieliniowym wideo. Tutaj także tematy związane z komputerami i oprogramowaniem.

Moderatorzy: Troxx, rml

Treść
jamajka3
-# 03
 
Posty: 342
Dołączył(a): 2015-05-09, 23:24
Pomógł: 2

Przechwyt VHS

Postprzez jamajka3 » 2017-09-08, 16:26

ivamos napisał(a):Żaden wspólczesny telewizor nie działa w systemie PAL.


W jaki sposób zamierzasz obejrzeć na współczesnym telewizorze film nagrany w SECAM ? Teraz odpowiesz ?

ivamos napisał(a):Żaden z magnetowidów powszechnie używanych w polskich domach nie był magnetowidem SECAM.


Żaden powszechnie dostępny telewizor nie pracował w MESECAM tylko SECAM prawidłowo dekodując kolory z magnetowidu. MESECAM to tylko sposób zapisu na taśmie magnetycznej. Sygnał do magnetowidu wchodził i wychodził jako SECAM.

Oj coś zaczyna mi świtać. Mam następującą teorię spiskową: z uwagi na to, że w specyfikacji technicznej przedstawionych wcześniej transkoderów nie ma MESECAM z góry przyjąłeś, że działać one nie będą tak ? :mrgreen:

Zobacz
 

przez Zobacz » 2017-09-08, 22:49


ivamos
-# 07
 
Posty: 7587
Dołączył(a): 2007-09-13, 19:55
Pomógł: 338

Przechwyt VHS

Postprzez ivamos » 2017-09-08, 22:49

ivamos napisał(a):Żaden z magnetowidów...

jamajka3 napisał(a):Żaden powszechnie dostępny telewizor...


GrassHoppeR napisał(a):ja się zastanawiam czasem czy ty potrafisz czytać ze zrozumieniem...

Nie potrafi.

jamajka3
-# 03
 
Posty: 342
Dołączył(a): 2015-05-09, 23:24
Pomógł: 2

Przechwyt VHS

Postprzez jamajka3 » 2017-09-13, 16:41

ivamos napisał(a):Nie potrafi.


Jest dokładnie odwrotnie.

ivamos napisał(a):żaden program ani żaden zabieg z tego nie zrobi normalny obraz.


Dalej uważasz że koloru tam nie ma ? Nie słuchasz co się do ciebie pisze, a GrassHoppeR bezkrytycznie to powiela. Od dzisiaj koniecznie powinieneś zmienić znaczenie słowa żaden, tak na własny użytek.

obraz przed graberem

Obrazek

obraz za graberem

Obrazek

dla porównania obraz kolegi alex000

Obrazek

Jakby były jakieś pytania chętnie udzielę wyczerpującej odpowiedzi. Chociaż w zasadzie wszystko zostało już napisane. Wystarczy przeczytać wątek jeszcze raz (ze zrozumieniem), a kolory w cudowny sposób się pojawią :mrgreen:

Avatar użytkownika
Rybook
-# 05
 
Posty: 1183
Dołączył(a): 2007-12-23, 22:12
Lokalizacja: Ostrów Mazowiecka
Pomógł: 53

Przechwyt VHS

Postprzez Rybook » 2017-09-13, 20:33

wow szach i mat.... ;-) :->
Upsi ;-)
Finish Him
Fatality
Flawless Victory
Sony HDR-AX2000E, Sony ILCE-6000L, Pentax K-r, Pinnacle Studio 15 HD Ultimate Collection, Neat Video v3.6 Pro for Pinnacle, Corel Video Studio Ultimate X2, Nero 2014 Platinum,
MAGIX Movie Edit Pro Plus 2018, Neat Video v4.6 Pro for Magix

ivamos
-# 07
 
Posty: 7587
Dołączył(a): 2007-09-13, 19:55
Pomógł: 338

Re: Przechwyt VHS

Postprzez ivamos » 2017-09-13, 22:07

jamajka3 napisał(a):obraz przed graberem

To nie jest obraz przed grabberem, ale zdjęcie obrazu na telewizorze. Jesteś na tyle głupi, że pokazujesz dokładnie to, co zalecałem (można sprawdzić podłączając magnetowid bezpośrednio do tv) i co starałeś się w swój uroczy sposób opyskować. :roll:
jamajka3 napisał(a):dla porównania obraz kolegi alex000

Świetnie. Efekt identyczny - brak sygnału koloru. Żaden zabieg z tego nie zrobi normalny kolorowy obraz.
Jeżeli chcesz przekonywać, że tak nie jest - to zademonstruj swój cud i pokaż jak ci się udaje poprawić te stopklatkę od alex000.
jamajka3 napisał(a):Nie słuchasz co się do ciebie pisze

W wypadku słowa pisanego potrzebne jest nie słuchanie, lecz czytanie ze zrozumieniem.
Kliknij na ikonę głośnika po prawej stronie i posłuchaj.
https://translate.google.pl/?hl=pl#en/p ... ozumieniem

jamajka3
-# 03
 
Posty: 342
Dołączył(a): 2015-05-09, 23:24
Pomógł: 2

Re: Przechwyt VHS

Postprzez jamajka3 » 2017-09-13, 23:01

Ta dyskusja nie tak miała się potoczyć prawda ? :mrgreen:

ivamos napisał(a):To nie jest obraz przed grabberem, ale zdjęcie obrazu na telewizorze. Jesteś na tyle głupi, że pokazujesz dokładnie to, co zalecałem (można sprawdzić podłączając magnetowid bezpośrednio do tv) i co starałeś się w swój uroczy sposób opyskować.


ivamos napisał(a):mamy do wyboru do koloru masse urządzeń do przechwytywania z SECAM za 1/4 ceny takiego konwertera


Twoj problem polega na tym, że ty z góry założyłeś, że koloru tam NIE MA - rozsypał się. Żaden graber tu nie pomoże. Poza tym nie odpowiedziałeś wcześniej na moje pytanie skąd te wyliczenia ? Jakie to urządzenia są za 1/4 ceny podanego konwertera. Miałeś na myśli grabery PAL ? Proszę o konkretne przykłady.

ivamos napisał(a):
jamajka3 napisał(a):dla porównania obraz kolegi alex000

Świetnie. Efekt identyczny - brak sygnału koloru. Żaden zabieg z tego nie zrobi normalny kolorowy obraz.
Jeżeli chcesz przekonywać, że tak nie jest - to zademonstruj swój cud i pokaż jak ci się udaje poprawić te stopklatkę od alex000.


Alex pisze o nagraniu. Stopklatka jest przykładem. Fatalnie kombinujesz.

ivamos napisał(a):
jamajka3 napisał(a):Nie słuchasz co się do ciebie pisze

W wypadku słowa pisanego potrzebne jest nie słuchanie, lecz czytanie ze zrozumieniem.
Kliknij na ikonę głośnika po prawej stronie i posłuchaj.
https://translate.google.pl/?hl=pl#en/p ... ozumieniem


Premier Donald Tusk też mówił, że nie ma z kim przegrać. No to teraz ma :mrgreen:

Avatar użytkownika
GrassHoppeR
-# moderator
 
Posty: 2315
Dołączył(a): 2004-09-05, 23:40
Pomógł: 73

Re: Przechwyt VHS

Postprzez GrassHoppeR » 2017-09-13, 23:42

jam, przestań w końcu pleść bzdury.
z takiego obrazu jaki uzyskał tomekk nie da się zrobić normalnego obrazu żadnym zabiegiem - jak napisał ivamos - i tyle.
jeśli magnetowid odtwarza VHSa prawidłowo na telewizorze, to wystarczy grabber za 50 zł - jak napisał ivamos - i tyle.
daj se spokój, bo niepotrzebnie siejesz ferment.
okej?
zapraszam na mój kanał na YouTube
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl

jamajka3
-# 03
 
Posty: 342
Dołączył(a): 2015-05-09, 23:24
Pomógł: 2

Re: Przechwyt VHS

Postprzez jamajka3 » 2017-09-14, 00:00

GrassHoppeR napisał(a):jam, przestań w końcu pleść bzdury.
z takiego obrazu jaki uzyskał tomekk nie da się zrobić normalnego obrazu żadnym zabiegiem - jak napisał ivamos - i tyle.


Stopklataka nie jest od tomka tylko od alexa i pochodzi z materiału filmowego. Jakie to grabery za 50 zł będą przydatne w tej sytuacji ? Proszę o konkretne przykłady.
Ostatnio edytowano 2017-09-14, 00:02 przez jamajka3, łącznie edytowano 1 raz

ivamos
-# 07
 
Posty: 7587
Dołączył(a): 2007-09-13, 19:55
Pomógł: 338

Przechwyt VHS

Postprzez ivamos » 2017-09-14, 00:01

jamajka3 napisał(a):Alex pisze o nagraniu. Stopklatka jest przykładem.

No to na tym przykładzie pokaż, że jest tam kolor i jesteś w stanie jakimś (antagonizm do "żaden") zabiegiem uzyskać z tego poprawny obraz.

jamajka3
-# 03
 
Posty: 342
Dołączył(a): 2015-05-09, 23:24
Pomógł: 2

Przechwyt VHS

Postprzez jamajka3 » 2017-09-14, 00:11

Jeśli nie rozumiesz co do tej pory napisałem to ja nic na to nie poradzę. Musisz się zmusić do wysiłku. Ja się postarałem i oczekuję podobnego podejścia do tematu.

ivamos
-# 07
 
Posty: 7587
Dołączył(a): 2007-09-13, 19:55
Pomógł: 338

Przechwyt VHS

Postprzez ivamos » 2017-09-14, 00:48

jamajka3 napisał(a):nic na to nie poradzę

Przede wszystkim nic nie poradzisz na to, że żadnym zabiegiem nie da się z tego zrobić poprawny kolorowy obraz. Dla tego jesteś skazany na pustosłowie na poziomie podstawówki.

Avatar użytkownika
GrassHoppeR
-# moderator
 
Posty: 2315
Dołączył(a): 2004-09-05, 23:40
Pomógł: 73

Przechwyt VHS

Postprzez GrassHoppeR » 2017-09-14, 06:33

jamajka3 napisał(a):Stopklataka nie jest od tomka tylko od alexa i pochodzi z materiału filmowego.

bez znaczenia czy od tomka, romka czy atomka. wiemy o co chodzi. tzn. ty nie wiesz, mimo że się ponoć postarałeś.
proszę o "mowy końcowe". po jednym wpisie i zamykam temat. liczę, że jamajka naprawdę w końcu zrozumie te kilka prostych zdań, które napisał ivamos.
zapraszam na mój kanał na YouTube
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl

jamajka3
-# 03
 
Posty: 342
Dołączył(a): 2015-05-09, 23:24
Pomógł: 2

Przechwyt VHS

Postprzez jamajka3 » 2017-09-14, 16:17

Zwróćcie uwagę o czym pisze ivamos. On nie pisze o filmie tylko o stopklatce. GrassHoppeR zresztą też :mrgreen:

ivamos napisał(a):zademonstruj swój cud i pokaż jak ci się udaje poprawić te stopklatkę od alex000.


ivamos napisał(a):No to na tym przykładzie pokaż, że jest tam kolor i jesteś w stanie jakimś (antagonizm do "żaden") zabiegiem uzyskać z tego poprawny obraz.


tu znowu stopklatka

ivamos napisał(a):
jamajka3 napisał(a):nic na to nie poradzę


Przede wszystkim nic nie poradzisz na to, że żadnym zabiegiem nie da się z tego zrobić poprawny kolorowy obraz. Dla tego jesteś skazany na pustosłowie na poziomie podstawówki.


Alex chce uratować nagranie filmowe, a nie pojedyńczą stopklatkę jpeg. Dzięki tej stopklatce wiemy jednak gdzie tkwi problem. Ups przepraszam - jak widać nie wszyscy wiedzą. W tym celu potrzebuje magnetowidu pal/mesecam (99% takich było) oraz odpowiedniego transkodera. Niestety on kosztuje. Jeśli ma jedną kasetę do przegrania lepiej zlecić to jakiejś firmie. Wyjdzie taniej. Dobra wiadomość jest taka - kolory tam są !! Myślę że średnio rozgarnięty forumowicz rozumie co tu napisałem.

Ty normalnie się pierdyknąłeś a teraz idziesz w zaparte. I to w starciu z jamajką3 ale checa :mrgreen: Jakby to klasyk gatunku powiedział - właśnie Polska wstała z kolan i odzyskała dumę i godnośc narodową. Ten dzień przejdzie do historii :mrgreen:

GrassHoppeR napisał(a):po jednym wpisie i zamykam temat.


Uciekasz przed podaniem przykładu grabera za 50zł który tutaj by się sprawdził ? Podobno są do wyboru do koloru jak ulęgałki czekają w koszyku nic tylko brać. Nie znajdzie się choć jeden ?

Jeśli są jeszcze jakieś merytoryczne pytania chętnie udzielę wyczerpującej odpowiedzi.

Avatar użytkownika
GrassHoppeR
-# moderator
 
Posty: 2315
Dołączył(a): 2004-09-05, 23:40
Pomógł: 73

Re: Przechwyt VHS

Postprzez GrassHoppeR » 2017-09-14, 19:29

jamajka3 napisał(a):On nie pisze o filmie tylko o stopklatce. GrassHoppeR zresztą też :mrgreen:

jamajka, jeśli uratujesz pojedynczą stopklatkę, to uratujesz film, bo film to 25 stopklatek na sekundę...
i w ogóle co to znaczy, że "pisze o stopklatce"? bez sensu. skoro mówimy o grabbowaniu filmu, to pisze o filmie.

jamajka3 napisał(a):Dobra wiadomość jest taka - kolory tam są

oczywiście, że kolory są "na kasecie". ale nie w materiale, z którego jest ta stopklatka.

jamajka3 napisał(a):Uciekasz przed podaniem przykładu grabera za 50zł który tutaj by się sprawdził ? Podobno są do wyboru do koloru jak ulęgałki czekają w koszyku nic tylko brać. Nie znajdzie się choć jeden ?

http://allegro.pl/vg2-video-grabber-usb ... 85531.html

jamajka3 napisał(a):Ty normalnie się pierdyknąłeś a teraz idziesz w zaparte.

jamajka, sam się pierdyknąłeś, ale ten dzień NIE PRZEJDZIE do historii, bo to jakby normalka...

ivamos, chcesz coś dodać?
jamajka, to był twój ostatni post w tym wątku.
zapraszam na mój kanał na YouTube
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl

ivamos
-# 07
 
Posty: 7587
Dołączył(a): 2007-09-13, 19:55
Pomógł: 338

Przechwyt VHS

Postprzez ivamos » 2017-09-14, 19:52

jamajka3 napisał(a):Dobra wiadomość jest taka - kolory tam są !! Myślę że średnio rozgarnięty forumowicz rozumie co tu napisałem.

Średnio rozgarnięty forumowicz (w odróżnieniu od Ciebie) nie tylko umie czytać ze zrozumieniem i wie, że mowa jest o klatce z pliku filmowego w komputerze, który ma takich 25 na sekundę, ale ma także oczy i widzi, że koloru tam nie ma. Nie został "zgrabowany". Wie też, że jak czegoś nie ma, to żadnymi filtrami ani innymi zabiegami nie uda się już tego odzyskać. Nie zmienisz tego nawet jak spuchniesz.

jamajka3 napisał(a):W tym celu potrzebuje magnetowidu pal/mesecam (99% takich było)

Tylko powtarzasz to, co napisałem: magnetowid musi poprawnie odczytać nagranie. Sprawdzić można podłączając się bezpośrednio do telewizora - co też potwierdziłeś własnym foto.

jamajka3 napisał(a):...oraz odpowiedniego transkodera.

Nonsens. Cyfrowy konwerter za 339zł (lub ten drugi za 199USD) przeprowadzi po kolei konwersję z postaci analogowej do cyfrowej, transkodowanie do RGB, kodowanie do PAL i konwersje z powrotem do analogu. Po czym grabber znów musi robić konwersję analogowo cyfrową i dekodowanie do RGB. Potrzebne jest to komuś jak krew z nosa - nie mówiąc o tym, że potrójna konwersja pomiędzy cyfra i analogiem jakości nie przyda.
Z liczeniem tez masz problemy. 339:4 = 84,75. Cabletech URZ0192 za 79zl obsługuje polski SECAM.

Edit: GrassHoppeR mnie wyprzedził.

Poprzednia strona

Powrót do Montaż wideo i komputery