Co wybrać do montażu filmu

To forum służy dyskusji o montażu liniowym i nieliniowym wideo. Tutaj także tematy związane z komputerami i oprogramowaniem.

Moderatorzy: Troxx, rml

Treść
Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4145
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 173

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez emisiu » 2017-01-12, 08:44

Wlodek61 napisał(a):Mam pytanie, a nie chcę zakładać nowego tematu - zresztą dotyczy to programu Magix Movie Edit Pro 2016 i Magic PhotoStore 2016 Premium.
Aby odtwarzać w typowych odtwarzaczach DVD czy BluRay, wykonany film w FHD (1920x1080 - oczywiście nie do DVD) maksymalna wielkość w programie jest ustawiona na 30000 (video), ale mam problem z odtwarzaniem takiego filmu nagranego na płytę, jak nagram na pena i przez USB odtworzę to wszystko jest dobrze, co mnie irytuje - odtwarzany film dostaje czkawki - czyli chwilowe zatrzymania dźwięku lub obrazu i dźwięku, czy należy zmniejszyć bitrate video np. do około 15 - 18 mega?


Jak chcesz żeby Ci to działało na większości telewizorów to ustawiasz bitrate na 12Mbps (starsze i słabsze tv miewają problemy jak jest więcej niż 12Mbps). Jak tylko na Twój telewizor to możesz eksperymentalnie dobrać większa wartość, ale raczej nie przekraczaj 20Mbps.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Zobacz
 

przez Zobacz » 2017-01-12, 16:04


Wlodek61
-# 01
 
Posty: 53
Dołączył(a): 2016-08-22, 07:40

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez Wlodek61 » 2017-01-12, 16:04

Witam.
Temat rozwiązałem wymianą odtwarzacza blu-ray - miałem panasa i z nim miałem problemy, wymieniłem na samsunga
i wszystkie problemy zniknęły - wszystko czyta bez żadnego problemu. Dzięki za podpowiedzi.Pozdrawiam
A tak nawiasem - czy ktoś używa program bliźniaczy Magix Photostory 2016 Deluxe - miałbym pytanie odnośnie konfiguracji tworzonego filmu?

Widzę iż nikt nie używa programu Photostory, ale pytanie pozostaje.
Co do Magix Movie Edit Pro 2016, gdzie i jak zmienić wielkość bitrate FHD, w normalnym trybie nagrania filmu brak możliwości zmian przed nagraniem pliku, jeśli przez menu i export - to można pozmieniać, ale u mnie nic to nie daje,
po zmianie bitrate z np. 25000 na 20000 - po nagraniu filmu wartość 25000 pozostaje, czyli jest opcja ale jej nie zmienia, chyba iż ja coś robię nie tak.

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2212
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 156

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez fransua » 2017-01-13, 18:39

Wlodek61 napisał(a):Co do Magix Movie Edit Pro 2016, gdzie i jak zmienić wielkość bitrate FHD

U mnie działa normalnie eksport do mp4 - na sztukę 50 Mbps
Obrazek
i dane z mediainfo po przeliczeniu
Kod: Zaznacz cały
Ogólne
Pełna ścieżka                           : C:\Users\MrSky\Desktop\2017-01-13.mp4
Format                                  : MPEG-4
Profil formatu                          : Base Media
ID kodeka                               : isom (isom/avc1)
Rozmiar pliku                           : 92,0 MiB
Czas trwania                            : 15s 480 ms
Rodzaj całkowitej przepływności bitów   : Zmienna
Całkowita przepływność bitów            : 49,8 Mb/s
Zdekodowana data                        : UTC 2017-01-13 17:39:50
Znakowana data                          : UTC 2017-01-13 17:39:50

Wideo
ID                                      : 1
Format                                  : AVC
Format/Informacja                       : Advanced Video Codec
Profil formatu                          : High@L4.1
Ustawienia formatu, CABAC               : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy          : 3 klatki
Format_Settings_GOP                     : M=3, N=25
ID kodeka                               : avc1
ID kodeka/Informacja                    : Advanced Video Coding
Czas trwania                            : 15s 480 ms
Rodzaj przepływności                    : Zmienna
Przepływność bitów                      : 50,0 Mb/s
Szerokość                               : 1.920 pikseli
Wysokość                                : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu                        : 16:9
Tryb wyświetlania klatek                : Stały
Szybkość wyświetlania klatek            : 25,000 kl/s
ColorSpace                              : YUV
ChromaSubsampling/String                : 4:2:0
BitDepth/String                         : 8 bitów
Rodzaj skanu                            : Progresywny
bity/(piksele*ramki)                    : 0.965
Rozmiar strumienia                      : 91,7 MiB (100%)
Tytuł                                   : Ì 
Język                                   : Angielski
Zdekodowana data                        : UTC 2017-01-13 17:39:50
Znakowana data                          : UTC 2017-01-13 17:39:50
mdhd_Duration                           : 15000

Audio
ID                                      : 2
Format                                  : AAC
Format/Informacja                       : Advanced Audio Codec
Profil formatu                          : LC
ID kodeka                               : 40
Czas trwania                            : 15s 424 ms
Rodzaj przepływności                    : Zmienna
Przepływność bitów                      : 163 kb/s
Kanały                                  : 2 kanały
Rozmieszczenie kanałów                  : Front: L R
Częstotliwość próbkowania               : 48,0 kHz
Szybkość wyświetlania klatek            : 46,875 kl/s (1024 spf)
Rozmiar strumienia                      : 306 KiB (0%)
Tytuł                                   : Ì 
Język                                   : Angielski
Zdekodowana data                        : UTC 2017-01-13 17:39:50
Znakowana data                          : UTC 2017-01-13 17:39:50
mdhd_Duration                           : 15000


Edit:
Wstawiłem nagranie w 60p z identycznymi parametrami i też bez problemu poszło.
Kod: Zaznacz cały
Ogólne
Pełna ścieżka                           : C:\Users\MrSky\Desktop\2017-01-13.mp4
Format                                  : MPEG-4
Profil formatu                          : Base Media
ID kodeka                               : isom (isom/avc1)
Rozmiar pliku                           : 114 MiB
Czas trwania                            : 19s 233 ms
Rodzaj całkowitej przepływności bitów   : Zmienna
Całkowita przepływność bitów            : 49,6 Mb/s
Zdekodowana data                        : UTC 2017-01-13 17:48:09
Znakowana data                          : UTC 2017-01-13 17:48:09

Wideo
ID                                      : 1
Format                                  : AVC
Format/Informacja                       : Advanced Video Codec
Profil formatu                          : High@L4.2
Ustawienia formatu, CABAC               : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy          : 3 klatki
Format_Settings_GOP                     : M=3, N=25
ID kodeka                               : avc1
ID kodeka/Informacja                    : Advanced Video Coding
Czas trwania                            : 19s 233 ms
Rodzaj przepływności                    : Zmienna
Przepływność bitów                      : 49,5 Mb/s
Przwpływność maksymalna                 : 50,0 Mb/s
Szerokość                               : 1.920 pikseli
Wysokość                                : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu                        : 16:9
Tryb wyświetlania klatek                : Stały
Szybkość wyświetlania klatek            : 60,000 kl/s
ColorSpace                              : YUV
ChromaSubsampling/String                : 4:2:0
BitDepth/String                         : 8 bitów
Rodzaj skanu                            : Progresywny
bity/(piksele*ramki)                    : 0.398
Rozmiar strumienia                      : 113 MiB (100%)
Tytuł                                   : Ì 
Język                                   : Angielski
Zdekodowana data                        : UTC 2017-01-13 17:48:09
Znakowana data                          : UTC 2017-01-13 17:48:09
mdhd_Duration                           : 19000

Audio
ID                                      : 2
Format                                  : AAC
Format/Informacja                       : Advanced Audio Codec
Profil formatu                          : LC
ID kodeka                               : 40
Czas trwania                            : 19s 179 ms
Rodzaj przepływności                    : Zmienna
Przepływność bitów                      : 158 kb/s
Kanały                                  : 2 kanały
Rozmieszczenie kanałów                  : Front: L R
Częstotliwość próbkowania               : 48,0 kHz
Szybkość wyświetlania klatek            : 46,875 kl/s (1024 spf)
Rozmiar strumienia                      : 371 KiB (0%)
Tytuł                                   : Ì 
Język                                   : Angielski
Zdekodowana data                        : UTC 2017-01-13 17:48:09
Znakowana data                          : UTC 2017-01-13 17:48:09
mdhd_Duration                           : 19000


Wlodek61 napisał(a):po nagraniu filmu wartość 25000 pozostaje, czyli jest opcja ale jej nie zmienia, chyba iż ja coś robię nie tak.

Zwróć uwagę na parametry w oknach zaznaczonych na czerwono - średni bitrate i maksymalny. To tu dajesz odpowiednie wartości zarówno dla kodowania zmiennego i stałego. Dla stałego CBR najprościej wpisz identyczne wartości w obu oknach
W stopce nic nie mam :/

Wlodek61
-# 01
 
Posty: 53
Dołączył(a): 2016-08-22, 07:40

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez Wlodek61 » 2017-01-13, 19:50

Witam. Dzięki za odzew. Już myślałem iż źle coś kombinuję - ale coś mnie się rzuciło w oczy - masz pliki video z rozszerzeniem .mp4 - ja uzyskałem przez menu/plik/export/...do mp4 - bo tylko tam można zmieniać wartości - u mnie przez export pliki są z rozszerzeniem .m2ts

Avatar użytkownika
fransua
-# 06
 
Posty: 2212
Dołączył(a): 2007-08-01, 15:15
Pomógł: 156

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez fransua » 2017-01-13, 20:47

Wlodek61 napisał(a):do mp4 - bo tylko tam można zmieniać wartości - u mnie przez export pliki są z rozszerzeniem .m2ts

Wybierasz zły szablon - jeżeli mowa o mp4. Gdy już otworzy ci się okno u góry masz możliwość wybrania "presentu".
Tan na szybko filmik -
https://www.youtube.com/watch?v=ddOo_NL ... e=youtu.be
W stopce nic nie mam :/

Wlodek61
-# 01
 
Posty: 53
Dołączył(a): 2016-08-22, 07:40

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez Wlodek61 » 2017-01-14, 07:51

Witam.
To tak jak człowiek patrzy i nie widzi lub się nie domyśla - nie spodziewałem się iż ta belka jest rozwijalna, stąd ja
operowałem na najwyższych parametrach obrazu, dzięki za podpowiedz, to jest to o co mnie chodziło.Jeszcze raz dzięki.Tak przepływ danych po ręcznym wpisaniu się zmienia.

Wczoraj zakupiłem kodek HEVC Codec Upgrade, kosztował mnie 20 zł - dostałem kod aktywacyjny - ale wyświetla mnie iż coś jest nie tak , jakby błędny kod aktywacji, czy ktoś kupował ten kodek i go aktywował?

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4145
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 173

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez emisiu » 2017-01-14, 10:21

Wlodek61 napisał(a):Wczoraj zakupiłem kodek HEVC Codec Upgrade, kosztował mnie 20 zł - dostałem kod aktywacyjny - ale wyświetla mnie iż coś jest nie tak , jakby błędny kod aktywacji, czy ktoś kupował ten kodek i go aktywował?

Tak, kupowałem. Aktywował się normalnie.
1. Czy masz pobrane najnowsze aktualizacje?
2. Jaki masz typ procesora w komputerze?
3. Jaki komunikat Ci wyświetla?
Ostatnio edytowano 2017-01-14, 10:56 przez emisiu, łącznie edytowano 1 raz
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4145
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 173

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez emisiu » 2017-01-14, 10:55

Wlodek61 napisał(a):To tak jak człowiek patrzy i nie widzi lub się nie domyśla - nie spodziewałem się iż ta belka jest rozwijalna, stąd ja
operowałem na najwyższych parametrach obrazu, dzięki za podpowiedz,

Podpowiedź nr 1
Przy tej belce masz jeszcze box'a "Display all" - zaznacz go a wtedy na belce będziesz miał znacznie więcej pozycji do wyboru. ;-)

Podpowiedź nr 2
Jak zmienisz ustawienia jakiegoś profilu możesz je sobie potem zapisać na stałe i używać jako własnego zdefiniowanego profilu - to bardzo wygodne. :-D
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Wlodek61
-# 01
 
Posty: 53
Dołączył(a): 2016-08-22, 07:40

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez Wlodek61 » 2017-01-14, 12:34

Witam. Dzięki za odpowiedź - przyjrzałem się bliżej - zgadza się też się tego domyśliłem.
Jak wchodzę po przez Plik-Export-Do HEVC - pokazuje się okno aktywacji - wpisuję kod przysłany mnie e-mail - w skrócie sześć liter i pięć grup po pięć liczb - wyświetla "the actyvation code is incorret" itd, domyślam się iż podpowiada mnie że kod mu nie pasuje.
Zrobiłem to tak - po uruchomieniu magix utworzenie krótkiego filmu - wchodzę w menu Plik/export do HEVC ustawiam
opcje i jak zatwierdzam zapisanie to wyświetla się okienko aktywacji z podaniem kodu, jak go wpiszę to wyświetla ten komunikat.
Dodatkowo - tak aktualizacje sprawdzone przed aktywacją kodeka, proc to intel i5 4210H

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4145
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 173

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez emisiu » 2017-01-14, 13:15

Wlodek61 napisał(a):Jak wchodzę po przez Plik-Export-Do HEVC - pokazuje się okno aktywacji - wpisuję kod przysłany mnie e-mail - w skrócie sześć liter i pięć grup po pięć liczb - wyświetla "the actyvation code is incorret" itd, domyślam się iż podpowiada mnie że kod mu nie pasuje.

Wklej go do notatnika najpierw i dopiero z niego wklej do programu albo wpisz ręcznie - robiłem 2 aktywacje u siebie i jedną u kolegi i nie miałem problemy żadnego.

Wlodek61 napisał(a):Zrobiłem to tak - po uruchomieniu magix utworzenie krótkiego filmu - wchodzę w menu Plik/export do HEVC ustawiam
opcje i jak zatwierdzam zapisanie to wyświetla się okienko aktywacji z podaniem kodu, jak go wpiszę to wyświetla ten komunikat.

Czyli prawidłowo. ;-)
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Wlodek61
-# 01
 
Posty: 53
Dołączył(a): 2016-08-22, 07:40

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez Wlodek61 » 2017-01-14, 15:38

Witam. Dzięki za odzew, robiłem ręcznie, przez kopiuj-wklej, przez notatnik - to samo załączam zdjęcie, właśnie pisze notatkę do Magix z tym zdjęciem.
zdjęcie pod adresem:
https://zapodaj.net/753f2c60a0c99.bmp.html

oczywiście kod zakryłem.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4145
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 173

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez emisiu » 2017-01-14, 16:41

Wlodek61 napisał(a):oczywiście kod zakryłem.

Niepotrzebnie, bo kod jest generowany do konkretnego numeru licencji którą posiadasz. Nikt inny z tego nie może skorzystać. ;-)

Wlodek61 napisał(a): właśnie pisze notatkę do Magix z tym zdjęciem

Rozumiem że robisz to przez panel:
https://support2.magix.com/customer/en

Daj znać co z tego wyszło.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4145
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 173

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez emisiu » 2017-01-14, 16:49

A jeszcze jedno - w tym oknie HEVC-Code activatio pod przyciskiem Activate masz link "I RTestore activatio...", użyj go i tam wklej ten numer co otrzymałeś w polu "Order number:". Poniżej będzie wypełnione pole "ComputerID:" - to ID Twojego komputera które służy do generowania klucza. Klikając "Create activation code" otrzymasz nowy kod aktywacyjny.
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Wlodek61
-# 01
 
Posty: 53
Dołączył(a): 2016-08-22, 07:40

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez Wlodek61 » 2017-01-14, 18:20

skoro tak mówisz to wpiszę go tutaj - ale w/g twojej sugestii też wyświetla "inwalid code" - coś jest nie tak.
ZDJĘCIE Z KODEM"
https://zapodaj.net/ce14d049e75b4.bmp.html

nie podobają mnie się litery - sprawdziłem i bez ostatniej "C" też jest błędny.

Avatar użytkownika
emisiu
-# 07
 
Posty: 4145
Dołączył(a): 2007-12-16, 20:06
Pomógł: 173

Co wybrać do montażu filmu

Postprzez emisiu » 2017-01-14, 19:12

ale to wygląda jak ID twojego komputera a nie kod aktywacyjny - taki kod wysyła Twój komputera do nich kiedy zwraca się o kod aktywacyjny do HEVC.
Czy aby na pewno taki kod wrócił do Ciebie w mailu??? Nic innego nie dostałeś?

Kiedy klikasz Visit Online Shop to otwiera Ci przeglądarkę z takim linkiem (ten jest przykładowy):
http:// rdir.magix.net/index.php?module=gateway&id=ZAWL2VPB3ET5&ComputerID=HEVCI-56826-30512-42320-34604-91374&phash=Qqw6vQ7Yk1GMeiis
a w nim jest zaszyte ID Twojego komputera.
Zobacz czy masz w linku ten sam numer co pokazałeś jako kod aktywacyjny czy też to nie jest taki sam numer?
Let's edit 2, MAGIX Video Pro X8, MAGIX MOVIE 13,14,15,16 PREMIUM, DaVinci Resolve | Stacja montażowa HP 4*Xenon", komp. x 2, serwer plików | HF M506 ; FDR-AX100 ; A7s + FE PZ 28–135.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Montaż wideo i komputery